Özel Haber

Özel Haber Haberleri

Vegan tatlar için "Yerli Avokado"

06.03.2018 10:25

Zehra ŞAHİNDOKUYUCU
Her ne kadar insan ve hayvan haklarıyla ilgili kötü haberler sayısı fazla olsa da memlekette güzel şeyler de oluyor. İşte iki işsiz genç kadın mesleklerini yapamasalar da hayata tutunmanın başka yollarını deniyorlar ve ümitlerini kaybetmiyorlar. Buse Uçer ve Ceren Kaynak, hayvan sömürüsünün her türlüsüne karşı çıkıyorlar ve bu çerçevede vegan bir üretim oluşumu geliştirdiler. Uçer ve Kaynak, Yerli Avokado oluşumuyla veganlara hitap ediyorlar ve "Ürünlerimizde hayvansal hiçbir içerik bulundurmuyoruz. Hayvanlar üzerinde test edilen markaları kullanmıyoruz." diyerek veganlara alternatif tatlar sunuyorlar.

Yerli Avokado nedir detaylandırır mısınız?

Buse Uçer: Yerli Avokado iki işsiz gazeteci tarafından kurulmuş şimdilik mekânsız vegan bir üretim oluşumu. Veganlık; en basit olarak, hayvan sömürüsünün her türlüsüne karşı çıkmaya deniyor. Hayvanlar gıda, tekstil, tıp, eğlence gibi pek çok alanda kullanılıyor.Yerli Avokado olarak biz de ürünlerimizde hayvansal hiçbir içerik bulundurmuyoruz. Hayvanlar üzerinde test edilen markaları kullanmıyoruz. Bu şekilde ürettiğimiz doğum günü pastaları, kurabiyeler, kekler, poğaçalar, börekler var. Sipariş usulü çalışıyoruz.

Ceren Kaynak: Ayrıca, Yerli Avokado olarak bir derdimiz de yaptığımız ürünlerin algılandığı gibi pahalı malzemelerle yapılmadığını dolayısıyla da veganlığın aslında pahalı bir tercih olmadığını anlatmak. Şu anda mekanımız olmadığı için şimdilik sipariş usulü çalışıyoruz. 

Yerli Avokado ismi nerden çıktı açıklar mısınız?

Buse Uçer: Ceren’in biraz önce bahsettiği gibi veganlığın hep burjuva bir tercih olduğu, ürünlerin çok pahalı olduğu gibi bir dedikodu dönüyordu. Aslında öyle olmadığını oldukça ucuza çok güzel vegan tatlara ulaşılabileceğini göstermek istiyorduk. İnsanlar vegan olanların her gün avokado yiyip, chia tohumlu bilmem ne aldığını sanıyor. Oysa bildiğimiz tatları kolaylıkla veganlığa çevirebiliriz. Özellikle Türkiye bu konuda oldukça zengin bir ülke. Tahıllar, meyveler çeşit çeşit. Biz de biraz bununla dalga geçmek istedik. O nedenle adımızı Yerli Avokado koyduk. Gönlü zengin vegan tatlara ulaşmanın neşeli bir yolu Yerli Avokado diyoruz.

Ceren Kaynak: Gönlümüz zengin ve yerliyiz, bence çok güzel.

DERDİMİZ ALTERNATİF SUNABİLMEK

Bu oluşumla neyi amaçlıyorsunuz?

Buse Uçer: Asıl amacımız toplumun her kesiminden bireylerine vegan üretim yapmak isteyenlere geçimlerini sağlayacakları adil bir ortam sağlamak. Vegan yiyeceklerin de en az olmayanlar kadar lezzetli olduğunu göstermek istiyoruz. Ayrıca elimizden geldiğince vegan alternatiflere kolay ulaşılmasını da sağlıyoruz. Üretim çeşitliliğimiz talebe göre vegan olmak şartıyla artabilir. Eleştiriler ve öneriler ile dayanışmayı büyütmek istiyoruz.

Ceren Kaynak: Aslında biz bu yola gazetecilik mesleğimizi yapamıyoruz, işsiziz, yerine ne yapabiliriz sorusuyla çıkıp, ortak noktamızın mutfak olduğunu keşfetmekle başladık. Dolayısıyla derdimiz de bizim gibi işsiz ve ötekileştirilenlere bir alternatif sunmak ve 'bakın ümitsizliğe kapılmıyoruz varlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz’u göstermek. Dayanışma içinde olmak. Şu dönemde özellikle bu durumun önem kazandığını düşünüyorum.

Sizden alışveriş yapmak isteyenler nereye başvurmalı?

Buse Uçer: Şuan için Facebook ve Instagram üzerinden bizlere ulaşabiliyorsunuz.

Ceren Kaynak: Facebook’ta adımız 'Yerli Avokado’ olarak çıkıyor, Instagram sayfasında ise kullanıcı adımız 'yerli_avokado’. Bizlere sosyal medya sayfalarımızdan ulaşıp, herkes sipariş verebilir.

İlerisi için hedefleriniz neler?

Buse Uçer: Asıl amacımıza ulaşabilmek yani istihdam sağlayabilmek için bir mekân kurmaya ihtiyacımız var. Bu mekân bir üretim atölyesi olacak. Ürettiğimiz vegan tatları bu merkezileşme sayesinde daha çok insana ulaştırabileceğiz.

Ceren Kaynak: Biraz önce Buse’nin bahsettiği üretim atölyesi kurmak en öncelikli hedeflerimiz arasında. Bunun için koşulların gerçekleşmesi gerek. Umarım bu hedefimize en kısa sürede ulaşabiliriz.

Neden kendi işinizi yapmadınız?

Buse Uçer: Aslında bu benim özel olarak tercih ettiğim bir durum değil. Gazetecilik yapmak istiyordum. Ancak üniversite yıllarımda gazetecilik mesleğinin iyice itibarsızlaştırıldığı, özgürlüklerin kısıtlandığını gördükçe uzaklaşmaya başladım. Yine de umudumu yitirmeyip mezun olunca iş aradım. Her yıl milyonlarca genç üniversitelerden mezun olup iş aramaya başlıyor. Ben de onlardan sadece biri oldum. Çeşit çeşit işe girip birçok haksızlığa uğradım. Aslında bu hikâye benim hikâyem değil. Türkiye’de işsizlik içinde kıvranan pek çok gencin ortak hikâyesi. Ceren ile zaten bu kesiştirdi bizi. Şimdi biz kendi hikâyemizi yazmaya karar verdik. Şartlar bizi zorladığında neler yapabileceğimizi biliyoruz artık. Mutfağı dönüştürmek bir kültürü dönüştürmek gibi. Kurabiyelerimizin kesinlikle mutlulukla bir ilgisi var

Ceren Kaynak: Ben bizzat bunu deneyimlemiş biriyim mesela. Gazetecilik mesleğini bu ortamda arzu ettiğimiz gibi, ifade özgürlüğü vesaire gibi kavramlarla sürdürebilmemiz çok da gerçekçi bir bakış açısı değil. Normal, sıradan, sadece olanı aktaran yerel bir haber bile yazmaya kalksanız günün sonunda acaba içeriğinden başka bir şey anlaşılır mı korkusu yaşıyor meslektaşlarımız. Böyle bir ortamda çok normal bir düşünce bu. Zaten aksini savunanları da kovuyorlar o yüzden bu ortamda barınabilmek de pek mümkün olmuyor. Ama ben mesleğimi çok seviyorum ve bir gün "Yerli Avokado"nun yanında sahalara dönebilmeyi ümit ediyorum.

Ceren Kaynak kimdir?:
1987 Londra doğumlu. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’de Greenwich Üniversitesi’nde sinema üzerine yüksek lisansını tamamladı. Profesyonel gazetecilik yaşamına İngiltere’de Türkiye’ye ajans haberciliği yaparak başladı. Üç yıllık deneyiminin ardından Türkiye’ye döndü. Şimdi ise Benim Kızım Okuyacak projesinin sekretaryasında çalışırken, 2017’nin Haziran ayından beri Yerli Avokado’da vegan üretim oluşumunun yürütücülüğünü yapıyor.

Buse Üçer kimdir?: 
1993 Ankara doğumlu. Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdikten sonra çeşitli ajans ve gazetelerde kısa süreli is deneyimleri oldu. Şu anda Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. 2017 haziran ayından itibaren Yerli Avokado vegan üretim oluşumunun yürütücülüğünü yapıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Genel

Çankaya'da 'Kadın Emeği Festivali' başlıyor 

Ekonomi

Nesle devir vergiye takılıyor!

Kültür-Sanat

Bu hafta 8 film vizyona girecek

Asayiş

Mükerrer oy kullandığı iddia edilen kadın serbest bırakıldı

Politika

"Seçmen kütüğünde mükerrer kayıt yok"

Teknoloji

Her yerde aynı parolayı kullanmayın!

Politika

“Kimsesiz çocukları devlet kadrosuna alacağız”

Genel

Çankaya Evleri yaz boyunca açık olacak 

Asayiş

Ezhel'e beraat kararı!

Kültür-Sanat

Ünlü isimler Türkiye'ye geliyor

Ekonomi

“Tarladan markete ürün fiyatları katlanarak artıyor”

Dünya

Angelina Jolie, Irak'ı ziyaret etti