Güniz sokak deyince Demirel’i, Pembe Köşk deyince İnönüleri, Çankaya deyince Atatürk’ü, Beştepe deyince Erdoğan’ı anımsıyorsak onlar artık bir semtten çokta öteye geçiyor. Ankara siyasetinde önemli rol oynayan bu mekanlar, ikamet eden sahipleriyle anılıyor. Ve o yerler, yıllar geçse bile artık o isimlerle özdeşleşiyor. İşte Ankara’nın siyasilerle anılan mekanları…  

DEMİREL& GÜNİZ SOKAK: 

Güniz sokak Ankara'nın Çankaya ilçesi Kavaklıdere semtinde evinin bulunuyor. Süleyman Demirel ve eşi Nazmiye Demirel yıllarca bu sokakta ikamet etti.  

Uzun yıllar Türkiye siyasetinde aktif rol almış, Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi genel başkanlığı ile Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunmuş Süleyman Demirel'in yıllardır ikamet ettiği sokak, Türk siyasi literatüründe kendisi ile özdeşleşen en önemli mekan. Güniz Sokak denince ilk akla gelen Süleyman Demirel olduğundan, Demirel'i isim vermeden eleştirmek isteyen siyasi rakipleri Güniz Sokak ismini de sıklıkla kullanır. Sokak, uzun bir dönem Türk siyasetinin en kritik merkezlerinden birisi olmuştur. Şimdilerde polis tarafından korunan sokak Demirel’in ölümüyle sessizliğini koruyor.

İNÖNÜLER&PEMBE KÖŞK: 

Farklı olan her şey “Toprak Ana” sergisinde Farklı olan her şey “Toprak Ana” sergisinde

Şehit Ersan Caddesi No:14 Çankaya adresinde bulunan Pembe Köşk ise Türk siyasi tarihinin en önemli mekanlarından biri. Eski Başbakanlardan İsmet İnönü ve ailesine ev sahipliği yapan mekân, şimdilerde müze olarak Ankaralılara hizmet veriyor.  

İsmet İnönü 48 yılını geçireceği Pembe Köşk’ü 10 Eylül 1923 tarihinde bir bağ evi olarak evin eski sahibi Mehmet Uzunzade’den satın alıp, 1925 yılında ailesiyle birlikte taşınır ve 1973 yılına kadar burada yaşar. Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, Ankara Başkent olduktan sonra, sosyal ve kültürel hayatımızdaki ilklerin birçoğuna sahne olur.

Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantılar, devrim çalışmaları burada yaşanır. Örneğin, 22 Şubat 1927’de Ankara’nın ilk balosu burada verilir. İlk konserler, ilk sergiler, ilk ilmi toplantılar, ata binme, mania atlama yarışmaları bu evde, bu bahçede düzenlenir. Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaçların, çamların yetiştirilme deneyleri bu bahçede yapılır.

İnönü ailesinin en büyük oğulları Ömer İzmir’de, ikinci oğulları Erdal ve kızları Özden de bu evde dünyaya gelir.  Bugün, adresinde müze olarak hizmet veren ev, her yıl 23 Nisan ve 29 Ekim dönemlerinde, yaklaşık birer aylık süreyle ziyaretçi kabul ediyor. Özden İnönü Toker’in yaşamını sürdürmeye devam ettiği evde aynı zamanda. 

ATATÜRK& ÇANKAYA

Çankaya Köşkü’nden dolayı Ankara siyasetin en önemli merkezlerinden biri. Çankaya Köşkü deyince akla gelen ilk isim hiç şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk.  Köşk, 1923–2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlarının ikamet ettiği kompleks olarak biliniyor. 

1970'lerde siyasetçiler Çankaya'yı 864 rakımlı tepe diye adlandırdılar. Özel söyleşilerde Çankaya'nın namı buydu. Bu tanımlamayı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde askerin etki ya da müdahalelerinin yoğunlaştığı günlerde sıklıkla kullandılar. Sıcak savaşlarda askerlerin saldıracakları ya da yitirdikleri tepeleri bir numarayla anmaları, siyasal kulislerde o günlerde bu yakıştırmanın tutmasına neden oldu. Cumhurbaşkanlığı Köşkü, siyasi literatürde her ne kadar ‘864 rakımlı tepe’ olarak anılsa da eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevi sırasında yapılan ölçüm sonrası deniz seviyesinden yüksekliğinin 1071 metre olduğu ortaya çıkmıştı. Ankara halkının bağışlarıyla alınan ve Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen bağ eviyle serüvenine başlayan Çankaya Köşkü, 1921’den 2014’e kadar 11 cumhurbaşkanına ev sahipliği yaptı. 93 yıl boyunca devletin 1 numarasını ağırlayan Çankaya Köşkü birçok krize sahne oldu. En bilineni Sezer ile Ecevit arasındaki ‘Anayasa kitabı fırlatma’ olayı olsa da başka krizler de yaşandı. 2014 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı resmî konutunun Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmasıyla, Başbakanlar tarafından kullanılmaya başlandı. 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yapılan 2018 genel seçimleri ile birlikte köşk, başbakanlık makamının kaldırılmasıyla kurulan Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamı tarafından kullanılmaya başlandı.

BEŞTEPE-Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı veya Beştepe Sarayı,  Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisinde bulunan ve  Cumhurbaşkanı tarafından 2014’ten itibaren kullanılan yerleşke. İçinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Millet Camii, Millet Kütüphanesi ve 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nın yer aldığı külliyedeki yapılardan ilk olarak sarayın inşası tamamlandı. Saray, resmî olarak 29 Ekim 2014'te Türkiye'nin 91. kuruluş yıldönümünü anmak için düzenlenen Cumhuriyet Bayramı resepsiyonda açılışının yapılacağı açıklanmışsa da Ermenek maden kazasının gerçekleşmesi nedeniyle açılış resepsiyonu iptal edildi. Yerleşke hizmete girdiğinde adı "Cumhurbaşkanlığı Sarayı" olarak açıklandı. Daha sonra Temmuz 2015 tarihinde yerleşkeye resmi olarak "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi" ismi verildi.  Yapımı 2014 yılında tamamlanmış olan yerleşke; Ana Bina, 15 Temmuz Şehitler Abidesi, Beştepe Millet Cami, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Cumhurbaşkanlığı Konutu olmak üzere toplam 5 ayrı yapıdan oluşmakta. 

BALGAT- NECMETTİN ERBAKAN:

Ankara’nın Balgat semti Millî Görüş için ayrı bir öneme sahip. Necmettin Erbakan’ın yıllarca ikamet ettiği konut Millî görüş geleneğine sahip birçok ismin uğrak yeriydi. Erbakan’ın vefatıyla birlikte vasiyeti üzerine çocukları Fatih Erbakan ve Elif Erbakan tarafından kuruldu. Amacı, Necmettin Erbakan'ı ve ortaya koyduğu Millî Görüş fikrini tanıtmak, bu fikrin ilkeleri çerçevesinde ilmi, ahlaki, iktisadi ve siyasi alanlarda çalışmalar yapmak. 

Necmettin Erbakan'ın Balgat semtinde bulunan uzun yıllar yaşadığı konutu, Vakfın Genel Merkezi olarak 17 Kasım 2013 günü törenle açıldı. Erbakan Vakfı'nın uluslararası alanda birçok sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışma protokolü bulunmaktadır. Bunların en başında Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın önderliğinde kurulan D-8 Ekonomik İş Birliği Teşkilatı yer almakta. 

Fotoğraflar:Muhammed Ali YAHŞİ

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI