Ankara, yoğun siyasi gündemin ardına saklanmış olsa da sanatın pek çok dalına kapılarını açan bir kent. Tiyatro oyunlarının, konserlerin, müzikallerin sanatseverlerle buluştuğu kentte, sanat galerileri de sanata kapılarını aralıyor. Bunlardan biri de Söğütözü’nde bulunan Armada AVM’de içerisinde konumlanan GaleriM Sanat Galerisi. 2009 yılında sanatçı Meral Öztürk tarafından kurulan galeri, 15 yıldır çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor.

“Alışveriş Merkezi içinde sanat galerisi olur mu?” sorusunun yanıtı ise “Elbette” oluyor. Çünkü GaleriM Sanat Galerisi sanatı yaşamla buluşturmak amacıyla yola çıkmış.

Meral Öztürk, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü mezunu. Öztürk, sanat-hayat birlikteliğini sağlamak, izleyici, sanatsever ve koleksiyonerlerin sanat ve sanatçı ile paylaşımın sağlıklı ve sağlam bir şekilde oluşabilmesi için gayret gösteren bir isim. Bunun için sanat galerisi oluşumlarının hayatın tam içinde olması gerektiğini düşünüyor. 

Önceleri “Neden Ankara’da sanatın, güncel hayatın konuşulduğu bir yapı yok?” diye düşünerek “Ayın Sanatçısı” formatında video çekimleri yapan Öztürk, bu çekimleri izleyiciyle buluşturmuş. Ancak zamanla, ekonomik koşullar nedeniyle işin bu kısmını sürdüremez olmuş.

HER AY BİR SANATÇI KONUK OLUYOR

 Galeride yıl boyu her ay bir sanatçının eserlerinin sergiye çıktığını belirten Öztürk, şunları söylüyor:

“Kendi özgün eserleriyle literatürde yer almış olan sanatçılarla ilerliyoruz. Eğitim ve akademik tavır bizim için önemli ama serbest alanda da kendini yetiştirerek gelen sanatçılara tabii ki yer veriyoruz. Onun haricinde genç arkadaşlarımızın da sergilerine ev sahipliği yapıyoruz. Bütün disiplinlerin hepsini hemen hemen yıl içerisinde sergilemeye çalışıyoruz. Hayatın içinde var olma isteği ve buralarda da (AVM) nitelikli sanatı gösterebilmek adına buradayız.”

İlaç gibi egzersiz de “kişiye özel” reçete edilmeli İlaç gibi egzersiz de “kişiye özel” reçete edilmeli

HER YIL SANAT FESTİVALİ YAPIYORUZ

Aynı zamanda uluslararası projelere de ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Öztürk, elçiliklerle çalıştıklarını ve onların birçok projelerine de yer verdiklerini dile getirdi. Her yıl düzenli olarak sanat festivali yapmaya çalıştıklarını da belirten Öztürk, “Bunlar da aynı zaman da sanata olan özel katkılarımız. Mümkün olduğunca burada kendi konusunda uzman hocalarımızla workshoplar düzenlemeye çalışıyoruz. Çünkü insanlar konuya hakim oldukça daha bilinçli bir izleyici haline geliyorlar, bunu da önemsiyorum” diyor.

Kaynak: Merve US ACIOĞLU