Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam 3 yıllık süre bitince evlerini satmaya başlayan yabancılara ilişkin açıklamalarda bulundu. 3 yıl öncesinde ev fiyatlarının şu ana göre çok düşük olduğunu ifade eden Akçam, “3 yıl önce ortalama bir ev 500-600 bin bandında iken şu an ortalama bir ev 3 milyon civarında. Ülkemize döviz gelsin derken fazlasıyla döviz çıkmış olacak. Aldıkları vatandaşlık da yanlarına kâr kalacak” diye konuştu.

YABANCILARA VATANDAŞLIK YERİNE OTURMA İZNİ VERİLMELİYDİ

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için Türkiye’den ev alıp üç yıllık yasal süreyi dolduran yabancıların evlerini satışa çıkarmaya başladıklarını ifade eden Akçam, “Vatandaşlık için ev alanların bir kazancı da fahiş konut fiyatları dolayısıyla oldu. Çünkü 3 yıl önceki ev fiyatları ile şimdiki ev fiyatları arasında dağlar kadar fark var” dedi.

Son 11 yılda yabancıların Türkiye’de satın aldığı konut sayısının 385 bine dayandığına vurgu yapan Akçam, “Vatandaşlık karşılığı ev alan yabancılara, vatandaşlık yerine oturma izni verilmeliydi. Son zamanlarda yabancılar Türkiye’de aldığı evleri piyasada daha yüksek rakamlara satmaya çalışıyor. Çünkü 3 yıl önce ortalama bir ev 500-600 bin bandında iken şu an ortalama bir ev 3 milyon civarında satılıyor. Gözden kaçırdığımız nokta ise döviz gelsin derken döviz gidiyor olması. Bu ortama sinirlenen bazı kesimler (yerli yatırımcılar) yurtdışına yatırım yapıyor. Hal böyle olunca yurtdışında yapılan ev yatırımı Türkiye'de yabancıların aldığı tutarı geçti” ifadelerini kullandı.

KONUT SATIŞ UYGULAMASININ ŞARTLARI BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Bu konuyla ilgili yapılması gerekenlere ilişkin de konuşan Akçam şunlara değindi: “Yabancıya vatandaşlık karşılığı konut satış uygulamasının şartları bir daha gözden geçirilmeli. Yabancıya hiçbir şekilde arsa ve arazi satılmamalı ya da aldığı konutu minimum 10 yıl satamaz diye madde getirilmelidir. Yabancıların vatandaşlık alması da bu süreyi kapsamalıdır. Hatta vatandaşlık vermekten ziyade sadece oturum izni verilmelidir.”

Yabancılara vatandaşlık karşılığı ev satılmasının kimlerin işine yaradığını da soran Akçam, “Biz açıkçası bu lobinin bu kadar güçlü olup olmadığını düşünmeye başladık. Yabancıların ev alıyor olması yabancıların kolay yoldan hem vatandaşlık almalarına hem de konutta yükselen fahiş fiyatlarla evlerini çok yüksek fiyata satmalarına yaradı” dedi.

Ato Heyeti, New York’taki Türk Günü Yürüyüşü’ne katıldı Ato Heyeti, New York’taki Türk Günü Yürüyüşü’ne katıldı

Akçam, “Her geçen yükselen fiyatlardan döviz bazında bile yüksek kazanç elde eden yabancı yatırımcının, kaynağı Türkiye dışına çıkartmaması için önlemler bir an önce alınmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Haber Merkezi